مرکز اطلس غذای ایرانی
ایران با قدمتی چندین هزار ساله در قلب تمدن بین النهرین در طول تاریخ کانون توجه بوده و همواره از اهمیت خاصی برخوردار بوده است.
طبق اسناد معتبر تاریخی در زمان سلسلۀ ساسانیان (۲۶۶ تا ۶۴۲ میلادی) یکی از مهمترین منابع درآمد شاهنشاهی ایران تجارت ابریشم و اخذ حقوق گمرکی از بازرگانان و کاروانیانی بود که از ایران میگذشتند. از همان زمان ارزش غذای ایرانی برای بازرگانان و تجار (گردشگران تجاری) معلوم و سبک غذای ایرانی بعنوان یکی از سه سبک غذایی (رومی، ایرانی و چینی) مورد توجه جهانیان در دوران تمدن باستانی جهان در طول تاریخ قرار گرفته است.
یکی از بارزترین و شفافترین شواهد موجود ایران در دوران تاریخی پس از اسلام نیز در حوزۀ غذای ایرانی است که به عنوان یک میراث ناملموس این مرز و بوم شناخته شده و جایگاه خود را در تاریخ این سرزمین حفظ نموده است. در تمام این دوران رونق، غذای ایرانی نیز با رشد و توسعه صنعت و بازرگانی پیشرفت نموده و ارتباط خود را با فرهنگ غذایی ملت های مختلف حفظ کرده است.
جمعآوری اطلاعات و آگاهی رسانی و به تعبیر وسیعتر گسترش دانش بطور کامل، امروزه و در آینده نقش بسیار مؤثر و عمیقی را در توسعۀ اقتصادی جوامع بشری به عهده گرفته و در حال حاضر نیز به عنوان ابزاری برای تحقق توسعه و رفاه ملی و بینالمللی در آمده است.
کسب و کار خلاق محور در حوزه غذای ایرانی، فرصتی است مغتنم تا صاحبان سرمایه و فعالان اقتصادی از طرح های کارآفرینی با محور دانش آفرینی و نوآوری، حمایت نموده و در عین حال با همراهی و مشارکت خود، گامهایی اثر گذار در راستای توسعۀ کمی و کیفی صنعت غذایی کشور بردارند. این گونه حمایتها کمک شایانی به رشد و توسعۀ همه جانبه شهرهای پیشتاز عرصه ایده پردازی و کارآفرینی و در نهایت کل میهن عزیز اسلامی میکند.
امید است راهاندازی موسسه مطالعات راهبردی غذای ایرانی علاوه بر آثار مطلوب در گسترش فرهنگ مصرف کالای ایرانی و تامین سلامتی مردم، گامی مؤثر در جهت اهداف بلند اقتصاد مقاومتی و عمل به منویات مقام معظم رهبری باشد.
اطلس غذای ایرانی، یکی از جلوههای بارز عزم راسخ مرکز مطالعات راهبردی غذای ایرانی برای نقشآفرینی هر چه بیشتر در عرصه اقتصادی و به دوش کشیدن بار سنگین مسئولیتهایی است که این مرکز برای خود و در راستای نیل به سیاستهای بلند مدت توسعه بخش غذا در اقتصاد ایران تعریف کرده است.
عملکرد اطلس غذای ایرانی نشان می دهد که این اطلس میتواند با یک مدیریت و برنامهریزی منسجم نقش چشمگیر و قابل توجهی در دستیابی به اهداف تعیین شده برای مرکز داشته باشد. به همین جهت و در راستای تقویت و توسعه بیش از پیش فعالیتهای این حوزه، هیات مدیره مرکز تصمیم گرفت تا با تشکیل دپارتمان تخصصی با حضور جمعی از صاحب نظران و کارشناسان، نسبت به جمع آوری و ثبت غذای اصیل ایرانی اقدام نماید. در این راستا جمعبندی بررسیهای کارشناسی و پیشنهادات دپارتمان مذکور در خصوص ساختار و قلمرو فعالیت اطلس پس از برگزاری جلسات متعدد و جشنواره بزرگ غذای ایرانی که در سال ۱۳۹۵ بین استان های تهران اصفهان البرز قم و مرکزی در اصفهان انجام شد طرح ایجاد این مرکز به تصویب مدیران میراث فرنگی و گردشگری کشور رسید تا بتواند نقش خود را در ترویج و آموزش و گردشگری غذا ایجاد کند